Följ med skådespelerskan/radioprofilen Anita König till Bonnierska villan Nedre Manilla på Djurgården.
Där får vi en guidad visning av den unika porträttsamling av författare förlagda på Albert Bonniers förlag.
Genom mötet mellan våra främsta författare och konstnärer är samlingen en fascinerande spegling av 1900 talets svenska kulturliv. Porträttsamlingen startades av Karl-Otto Bonnier 1905, då han förvärvade Hanna Paulis porträtt av Verner von Heidenstam. 1910 flyttade familjen in i sitt nybyggda hus Nedre Manilla, ritat av arkitekten Ragnar Östberg. Huset blev snart en samlingsplats för författare och konstnärer och här hängdes också de författarporträtt som Karl-Otto beställt. Samlingen växer ständigt och består idag av över 300 verk.
Härkeberga kyrka är smyckad av färgstarka målningar som myllrar av dramatiska scener framställda av Albertus Pictor under 1465 – 1509. Vad Albertus Pictor däremot lämnat i arv åt eftervärlden är trettiosex bemålade kyrkor – ett unikt inslag i svensk konsthistoria. Konstnärligt och tekniskt står han på en vida högre nivå än många andra målare från tiden.
Välkommen!
Ciceron: Anita König
07:25 Avresa Resecentrum, Örebro
09.30 Kaffe/smörgås
11.00 Visning Bonnierska Porträttsamlingen
13.00 Lunch på egen hand i Gamla Stan
15.00 Albert Pictors målningar Härkeberga kyrka
19.00 Åter Resecentrum
Buss, klimatcertifierad
Kaffe/smörgås
Entré Manilla
Visning Manilla
Visning Härkeberga kyrka
Anita König, Guide
Bonnierska porträttsamlingen är en privat konstsamling i familjen Bonniers ägo som finns på Nedre Manilla på Djurgården. Visning av samlingen är endast möjlig för slutna sällskap, vi ges ett unikt tillfälle. Konstsamlingen är helt unik och berömd för dess stora mängd svenska författarporträtt och består idag av över 300 verk. Bonnierska porträttsamlingen startades av Karl-Otto Bonnier omkring sekelskiftet. Det första förvärvet gjordes 1905, då Hanna Paulis porträtt av Verner von Heidenstam köptes. Här finns de flesta representerade såsom Strindberg, Lagerlöf, Fröding med flera. Bland konstnärerna kan nämnas Carl Larsson, Hanna Pauli och Peter Dahl. Verken speglar svenskt kulturliv från förra sekelskiftet fram till idag.
Turen går sedan till Gamla Stan som för länge sedan utgjorde det egentliga Stockholm. Här kan du utforska Gamla stans gränder, upptäck den rika historien och njut av den tidlösa skönheten i detta historiska hjärta av Stockholm! Här passar det utmärkt att stanna till för en god lunch på någon av Gamla Stans restauranger. Bland de många historiska byggnaderna finns Tessinska palatset, Bondeska palatset, Kungliga Posthuset och Räntmästarhuset också förstås Slottet.
Av de målare som under medeltiden målat i våra kyrkor är Albertus Pictor tveklöst den mest kände. Hans tid i Sverige var mellan 1465 och 1509, och under den perioden målade han i över 30 kyrkor, främst i Mälardalen. Albertus Pictors färgstarka målningar myllrar av dramatiska scener, fantasifulla detaljer och raffinerade ornament.
De rymmer allt från Marie himmelsfärd till bestialiska helvetesskildringar och humoristiska fabeldjur. Vad Albertus Pictor däremot lämnat i arv åt eftervärlden är trettiosex bemålade kyrkor – ett unikt inslag i svensk konsthistoria. Konstnärligt och tekniskt står han på en vida högre nivå än andra svenska målare. Däremot uppvisar hans stil stora likheter med samtida målningar i södra Tyskland och Sydtyrolen, och kanske var den hårda konkurrensen i hembygden en av orsakerna till att han begav sig norrut.
Telefon: +46(0)19 12 22 00
Mail: info@koboltresor.se
Adress: Oskarsparken 11, 702 12 Örebro
Öppettider:
Mån-Fre 10–17 (Lunch 12–13)
Lördagar stängt